De godendrank ontdekken: een gids voor mede en de verschillende soorten mede

Wanneer we met mensen praten op evenementen of tijdens onze reizen, krijgen we vaak de vraag: maar wat is mede?

In de wereld van gefermenteerde dranken is er één eeuwenoud elixer dat opvalt als symbool van traditie, geschiedenis en vakmanschap - mede. Mede wordt vaak de "nectar van de goden" genoemd en heeft een rijk en legendarisch verleden dat duizenden jaren teruggaat. In deze blogpost duiken we in de fascinerende wereld van mede, onderzoeken we de oorsprong, de kunst van het mede maken en de verschillende soorten mede die de smaakpapillen van liefhebbers over de hele wereld weten te bekoren.

De oorsprong van mede: Een historische reis

Mede, waarvan wordt aangenomen dat het de oudste alcoholische drank ter wereld is, is diep geworteld in verschillende culturen over de hele wereld. Mede vindt zijn oorsprong in oude beschavingen en neemt een speciale plaats in in de Noorse mythologie, Griekse literatuur en Keltische tradities. Mede werd vaak geassocieerd met feesten en rituelen en werd beschouwd als een drank die geschikt was voor royalty en speciale gelegenheden.

De kunst van het mede maken: Ambrosia in een fles maken

Mede wordt gemaakt door fermentatie van honing, water en soms extra ingrediënten zoals fruit, kruiden en specerijen. Het proces bestaat uit het mengen van deze ingrediënten, het toevoegen van gist om de gisting op gang te brengen en het mengsel te laten veranderen in het gouden elixer dat we mede noemen. De kunst van het maken van mede vereist geduld, vaardigheid en een goed begrip van de delicate balans tussen de verschillende smaken en het alcoholpercentage. 

Verschillende soorten mede: Een smakenpalet

Mede is verkrijgbaar in talloze stijlen en smaken, elk met een unieke smaakervaring. Laten we eens een paar van de populairste soorten onderzoeken:

Traditionele mede: Puur en simpel, traditionele mede laat de natuurlijke smaken van honing stralen. Het is een klassieke weergave van de drank in zijn meest eenvoudige vorm, en onze favoriete soort om te maken bij Alchymiae.

  • Melomel: Melomel is mede doordrenkt met de essentie van verschillende vruchten, en biedt een heerlijke combinatie van honing, zoetheid en fruitige noten. Veel voorkomende vrucht toevoegingen zijn bessen, appels en citrusvruchten.
  • Metheglin: Deze gekruide mede-variant bevat extra ingrediënten zoals kruiden, specerijen en plantaardige ingrediënten. Kaneel, kruidnagel en gember zijn populaire keuzes en dragen bij aan de complexiteit en diepte van het smaakprofiel.
  • Cyser: Een huwelijk tussen mede en appelcider. Cyser combineert de zoetheid van honing met de knapperigheid van appels, wat resulteert in een verfrissend en harmonieus mengsel.
  • Pyment: Deze samensmelting van mede- en druivensap of -wijn laat de combinatie van honing- en druivensmaak zien, waardoor een profiel ontstaat dat aan beide dranken doet denken.
  • Capsicumel: Voor degenen die van een beetje warmte houden, bevat capsicumel chilipepers of andere pittige elementen, die een prikkelend contrast vormen met de zoete honing.
  • Bochet: In deze unieke mede stijl wordt de honing gekarameliseerd of zelfs verbrand voor de fermentatie, wat zorgt voor rijke, geroosterde smaken en een donkerdere tint aan het eindproduct.
  • Braggot: Dit type mede is een kruising tussen mede en bier. Deze drank bevat zowel honing als gemoute granen. Daarnaast kan het hop of andere ingrediënten bevatten, wat resulteert in een enorm scala aan smaken, die veel mogelijkheden bieden.

Conclusie: Genieten van het eeuwige elixer

Terwijl de populariteit van ambachtelijke dranken blijft stijgen, heeft mede zijn weg teruggevonden naar de glazen en harten van moderne liefhebbers. Of je je nu aangetrokken voelt tot de eenvoud van traditionele mede of verleid wordt door de complexiteit van gekruide en met fruit geïnfuseerde variëteiten, de wereld van mede biedt een divers scala aan opties voor elke smaakpapillen. 
Dus begin aan een reis door tijd en smaak, en proef de nectar van de goden in al zijn wonderlijke vormen.

Proost op de tijdloze kunst van het mede maken en de ontelbare verhalen die het blijft weven met elke slok!