Romige spaghetti met kruidenkaas en gerookte zalm

Romige spaghetti met kruidenkaas en gerookte zalm
Ingrediënten
3 stammen prei of 1 kg diepvriesprei
2 uien
2 teentjes knoflook
1 klontje boter
3 takjes tijm
3 blaadjes laurier
1 dl Hildegardis mede
3 dl room
150 gr boursin kruidenkaas
500 gr spaghetti
1/2 bussel bieslook
8-12 plakken gerookte zalm
peper & zout
Preparation

Dit recept is bedoelt voor 4 personen.

stammen prei
Snij het donkerste loof en het wortelstuk van de stammen prei. Snij ze overlangs in twee en spoel de groente onder stromend water. Zorg ervoor dat restjes zand of aarde van tussen de compacte bladeren verdwijnen.

uien
Pel de uien, snij ze eerst overlangs in twee en vervolgens in fijne halve ringen.

teentje look
Pel de look en plet het vruchtvlees tot pulp.

klontje boter
Zet een ruime stoofpot op een matig vuur en smelt er een klont boter in.

Stoof daarin de halve uiringen en de lookpulp maar voeg de look pas toe net voordat de ui klaar is zodat ze niet verbrand.

Snij elke stam prei eerst overlangs in kwarten en vervolgens in stukjes van een kleine centimeter breed. Doe de stukjes prei in de pot, roer en zet het vuur wat harder. Stoof de prei gedurende vijf minuten.
Als je diepvriesprei gebruikt, beginnen de 5 minuten pas te lopen nadat het water van het ontdooien verdampt is.

Vul een grote pot met water en breng het water aan de kook. Voeg een goede scheut olijfolie toe, zo plakt de spaghetti minder. Gebruik veel water, want pasta wil zwemmen.

tijm en laurier
Knip de takjes tijm. Rits de blaadjes van de tijm en snipper ze met een scherp mes in zo klein mogelijke stukjes. Doe de snippers tijm samen met de laurierblaadjes in de pot met prei.
Als je de tijm niet wil knippen, kan je ze met de laurier samenbinden met een keukentouw. vergeet niet om ze er terug uit te halen voordat je opdien

Hildegardis mede
Voeg de mede toe. Roer en laat de alcohol wegkoken.

room en kruidenkaas
Schenk de room bij de gestoofde prei en doe ook de verse kruidenkaas in de pot. Roer en laat de roomkaas wegsmelten.  Zet het vuur zacht en laat de prei in roomsaus zo'n 10 minuten pruttelen.

spaghetti
Kook intussen de spaghetti beetgaar in het borrelende water. Ik reken een gaartijd die 1 minuut korter is dan wat de fabrikant adviseert. De spaghetti zal straks namelijk nog een beetje verder garen in de roomsaus.

bieslook
Snipper de sprieten bieslook in zeer fijne stukjes. Wees niet te zuinig op het tuinkruid.

gerookte zalm
Snij de plakjes gerookte zalm in reepjes van ongeveer een centimeter breed.

Zet een kop met kookvocht van de pasta opzij. Giet de spaghetti af en stort de slierten in de pot met prei in roomsaus.

Voeg een scheutje van het kookvocht van de pasta toe en roer. Het water met zetmeel zorgt voor extra binding en glans.

peper & zout
Proef en kruid het gerecht met peper van de molen. Voeg enkel extra zout toe als de gerookte zalm niet te zout smaakt.

Roer de snippers bieslook en de reepjes gerookte zalm door de pasta.

Serveer de spaghetti op een bord en garneer eventueel met extra bieslook of platte peterselie.

De mede die je in het gerecht hebt gebruikt is perfect om erbij te drinken. Zo gaan de smaken elkaar complementeren.