De naam Alchymiae

Van waar komt onze naam?

bibliotheek met busten van historische figuren

Gezien onze gedeelde voorliefde voor geschiedenis lag het voor de hand om een historisch geïnspireerde naam te kiezen. Alchymiae is rechtstreeks terug te leiden tot de alchemisten van vroeger, mythologische figuren die probeerden om lood in goud te veranderen, een elixir van onsterfelijkheid te maken of een medicijn dat alles kan genezen.

Zelf zijn we misschien niet op zoek naar een manier om lood in goud te veranderen, maar wel naar ons ‘levenselixir’. Daarom dat deze naam juist aanvoelt. Waar komt alchymiae nu net vandaan? Daar wordt het wat technisch.

Alchymiae is een vervoeging van het middeleeuws Latijnse woord, alchimia, wat op zijn beurt dan weer een leenwoord is van het Arabisch: 'al-kīmiyā'. Waar hebben de Arabieren dat woord dan vandaan? Hierover zijn de meningen verdeeld. 
Een eerste denkpiste is Egypte. Het Egyptische woord voor zwarte aarde kēme, dan kan alchymia ruwweg vertaald worden als ‘de Egyptische wetenschap’.
Een tweede mogelijkheid is dat het van het oud Griekse 'khēmeía' (χημεία) komt, wat alchemie of het legeren van metalen betekent. 

Alchemie en het ons beter bekende chemie, of scheikunde, hebben een gemeenschappelijke basis. In het begin was er geen onderscheid tussen de twee. Vandaag maken we wel het onderscheid waarbij alchemie altijd bij het mystieke is gebleven en chemie ondertussen de algemeen aanvaarde wetenschappelijk tak van deze kunst is.

Net zoals de oude alchemisten houden ook wij ons bezig met processen die een stof omzetten in iets nieuws. Door vergisting, distillatie en maceratie gaan we smaakstoffen maken of overbrengen van de ene stof naar de andere om zo tot het gewenste eindproduct te komen.
Misschien is het geen goud, maar zijn we toch een beetje alchemist?