Duurzaamheid

Een zoekopdracht op Google definieert duurzaamheid, vrij droog, als 'het vermijden van de uitputting van natuurlijke hulpbronnen om een ecologisch evenwicht te behouden'.
Maar wat betekent dat? En meer specifiek, wat betekent dat voor ons? Sleedoorn

We hoeven er niet omheen te draaien. Mensen nemen van de natuur. Dat is altijd zo geweest. Oorspronkelijk waren mensen jager-verzamelaars. We jaagden op wilde dieren en verzamelden eetbare wortels, bessen en dergelijke.
Later in onze geschiedenis werden we sedentair en begonnen we ons eigen voedsel te verbouwen en dieren te houden om onszelf te voeden.
We hakten ook bomen voor hout, ontgonnen erts enz.
De laatste jaren is er veel aandacht voor het bewaren van een evenwicht, omdat we ons langzaam realiseren dat de aarde eindige hulpbronnen heeft en als we er niet mee omgaan, zullen we uitgeput raken.
Toen we ons bedrijf begonnen, was een van onze eerste vragen: Hoe kunnen we duurzame producten maken en het evenwicht bewaren?
Ons antwoord is tweeledig.

  1. We willen zoveel mogelijk ingrediënten lokaal inkopen. Dat betekent vaak dat we een hogere prijs moeten betalen voor onze ingrediënten. Maar we vinden dat we lokale bedrijven zoveel mogelijk moeten steunen en - als de kwaliteit hoog genoeg is - dat ze een eerlijke prijs moeten krijgen.
    Een van onze eerste gesprekken met een leverancier ging als volgt: "We willen jullie appels kopen. Hoeveel wilt u ervoor hebben?" Hij noemde zijn prijs en we gingen akkoord. Hij reageerde door te zeggen: "U kunt ergens anders goedkopere appels krijgen. Waarom zou je die van mij kopen?" "Omdat we niet zomaar appels willen. We geloven in de kwaliteit van jullie appels en misschien willen we in de toekomst wel ander fruit van jullie kopen."
    We willen een eerlijke uitwisseling met de natuur creëren. In onze zoektocht naar interessante ingrediënten kwamen we sleepruimen (Prunus spinosa) tegen. Boeren gebruikten deze stekelige planten vroeger om heggen te maken om de koeien binnen te houden, met gemengde resultaten. Daarom schakelden ze na de Tweede Wereldoorlog over op prikkeldraad. We willen (en gaan) de vruchten gebruiken in onze mede. Maar de plant doet zoveel meer. De bloemen trekken allerlei soorten bestuivers aan, die op hun beurt de biodiversiteit van de omgeving helpen verbeteren. Door de stekelige stengels en de manier waarop de hagen groeien, maken veel kleinere vogels graag hun nest in de hagen. Ook dat zal de biodiversiteit helpen verbeteren.
    En daar willen we het niet bij laten. Onze droom is om verschillende enclaves van biodiversiteit te creëren die we kunnen gebruiken voor onze meads terwijl we de biodiversiteit van de omgeving verbeteren.
  2. We willen een eerlijke uitwisseling met de natuur creëren. In onze zoektocht naar interessante ingrediënten kwamen we sleepruimen (Prunus spinosa) tegen. Boeren gebruikten deze stekelige planten vroeger om heggen te maken om de koeien binnen te houden, met gemengde resultaten. Daarom schakelden ze na de Tweede Wereldoorlog over op prikkeldraad. We willen (en gaan) de vruchten gebruiken in onze mede. Maar de plant doet zoveel meer. De bloemen trekken allerlei soorten bestuivers aan, die op hun beurt de biodiversiteit van de omgeving helpen verbeteren. Door de stekelige stengels en de manier waarop de hagen groeien, maken veel kleinere vogels graag hun nest in de hagen. Ook dat zal de biodiversiteit helpen verbeteren.
    En daar willen we het niet bij laten. Onze droom is om verschillende enclaves van biodiversiteit te creëren die we kunnen gebruiken voor onze meads terwijl we de biodiversiteit van de omgeving verbeteren. 
    De eerste stappen zijn gezet. Dankzij de vrijgevigheid van de mensen van 'La fille d'Oscar' hebben we vorig jaar onze eerste 75 sleepruimenplanten kunnen planten. Op dit moment zijn we ook in gesprek met iemand in Landen om hoogstam appelbomen te planten.

We maken ons echter geen illusies. We weten dat het minstens 20 jaar duurt voordat appelbomen volledig vrucht dragen. Maar zoals Nelson Henderson zei: "De ware zin van het leven is het planten van bomen, onder wiens schaduw je niet verwacht te zitten. "

En in de tussentijd geloven we dat als we het volhouden, we er de vruchten van zullen plukken. We hebben al een aantal geweldige mensen ontmoet en zullen mensen blijven ontmoeten die net zo denken als wij. Wie weet wat voor samenwerkingen daaruit voortkomen?

Voor ons is de conclusie eenvoudig. Wij (mensen) kunnen niet blijven nemen. We kunnen niet ingrediënten blijven bestellen aan de andere kant van de wereld alleen omdat ze iets goedkoper zijn en niets teruggeven aan ons milieu. De truc is om een manier te vinden zodat wij, als bedrijf, en de natuur er allebei van kunnen profiteren. We hopen alleen dat we onze boodschap aan genoeg mensen kunnen overbrengen, want we zijn ons er terdege van bewust dat er nadelen zijn. Klanten moeten bereid zijn om te betalen en moeten begrijpen waar ze voor betalen.