Honing deel 1

Iedereen kent honing. Het goudgele spul dat we bij onze vrienden de bijen halen. 

Honey comb

Verschillende jaren geleden ben ik imker geworden en wat ik in de opleiding heb geleerd, deed me achterover vallen van verbazing.

Zo weten veel mensen niet, dat honing in de winkel zelden zuivere honing is. Vaak wordt echte honing aangelengd met suikerwater of suikerpasta. Voor de duidelijkheid, deze praktijken zijn wettelijk toegelaten. Net zoals het vermengen van Europese en niet-Europese honing. 

Wat maakt dat voor verschil? In Europa zijn er terecht strenge controles op het gebruik van antibiotica en andere chemische stoffen bij de bijen, zodat er geen vreemde stoffen  in onze honing kan terechtkomen. Buiten de EU gelden deze regels niet altijd. Aangezien niet EU honing in sommige gevallen veel goedkoper is, mengen bedrijven de EU honing met goedkopere niet-EU honing. Ik vertel dit niet om met het vingertje te wijzen, er zijn bedrijven die zuivere honing verkopen, net zoals er landen en niet-EU producten zijn die antibiotica uit hun honing weren. 

Maar het is belangrijk om hier als consument op te letten. En als je zeker wil zijn van de oorsprong van je honing, kan je altijd terecht bij een lokale imker. De imkers die ik heb leren kennen gebruiken geen antibiotica of verboden chemische stoffen, daarvoor is hun liefde voor hun bijen veel te groot.

Nog een kort woord over de samenstelling van honing. Hoewel de specifieke samenstelling verschilt, afhankelijk van de planten waar ze de nectar van hebben gehaald heeft het gemiddeld de volgende samenstelling: 

  • 38% fructose (vruchtensuiker),
  • 31% glucose (druivensuiker),
  • 15-20% water,
  • 5-15% meervoudige suikers, en.
  • 3% overige stoffen zoals enzymen, vitaminen, mineralen en vezels.

Zoals je ziet is honing grotendeels suiker. Toch is de ene suiker de andere niet. De fructose en glucose (samen 69%) is veel makkelijker om op te nemen door je lichaam dan geraffineerde suiker die we kopen in de winkel. Over het algemeen heb je er ook minder van nodig omdat de smaak van honing veel sterker is dan die van geraffineerde suiker. Het is dan ook zeker aan te raden om bij het bakken een deel van je suiker te vervangen door honing.

Tot slot nog een laatste tip: Veel mensen doen honing in hun thee of warme drank als natuurlijk zoetmiddel. Dat is zeker geen slecht idee, maar laat de drank eerst afkoelen tot onder de 45°. Opgewarmd boven de 45° is honing enkel nog dure suiker en vernietig je de enzymen die honing zo gezond maken.

 

Team Alchymiae