Wat is likeur

Appel-kaneellikeur

Sinds we met de verkoop van onze likeuren gestart zijn, krijg ik af en toe de vraag: 
zo’n likeur, hoe brouw je dat nu?
Ik antwoord steevast met: niet. Bier brouw je, sterke drank stook je, likeur maak je. 
Een likeur is een mengsel van ofwel gekochte alcohol (tot 96°) of zelfgestookte alcohol waar je naar gelang het recept water, suiker en andere ingrediënten zoals fruit of kruiden aan toevoegt. 

Maar dat doen we toch al jaren als we ons … (vul zelf het fruit of andere lekkernij maar in) opleggen?
Dat klopt! Wanneer je bv. fruit in alcohol oplegt, maak je eigenlijk een likeur. 
Wat is er dan anders aan die van jullie? Wij besteden in het zoeken naar onze recepten heel veel aandacht aan het uitbalanceren van onze smaken. Hoewel opgelegd fruit heel lekker kan zijn, hebben deze methodes vaak weinig tot geen aandacht voor de balans. Er wordt bijvoorbeeld teveel suiker toegevoegd waardoor de likeur een klef mondgevoel gaat geven.

Om wettelijk in orde te zijn, moet een likeur aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo heeft de Europese commissie o.a. besloten dat een likeur 100 gr suiker per liter vloeistof moet bevatten. Een uitzondering hierop zijn likeuren met kersen, zure kersen, gentiaan of alsem.
Verder moet een likeur minstens 15% alcohol bevatten en mogen er aroma’s en ‘aromatiserende preparaten’ gebruikt worden. Voldoet het niet aan deze voorwaarden dan mag je de alcoholische drank geen likeur noemen.
Ik ga niet de hele wettekst overnemen, dat zou ons te ver voeren en te saai zijn. Wie hem graag volledig wil nalezen kan dit op pagina 43, punt 33 van de VERORDENING (EU) 2019/ 787 VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD

In deze wettekst staan nergens voorwaarden ivm het gebruik van natuurlijke kleur- en smaakstoffen. Er wordt alleen verwezen naar ‘aroma’s en aromatiserende preparaten’. Dat betekent dat er bij likeuren het principe wordt gehanteerd van anything goes. Zolang het voedselveilig is, mag het. Dit zet de deur open naar een breed scala aan mogelijkheden om artificiële smaak- en kleurstoffen te gebruiken. Sommige van deze smaak- en kleurstoffen zijn chemisch identiek aan de smaak- en kleurstoffen die we in de natuur terugvinden. Deze worden natuuridentieke smaak- en kleurstoffen genoemd. Anderen zijn chemisch verschillend maar smaken/tonen voor ons als consument hetzelfde. 

Vanuit onze visie, kiezen wij er heel bewust voor om enkel natuurlijke smaakstoffen toe te voegen. Kleurstoffen voegen we niet toe omdat we geloven dat het hoofdingrediënt zelf de kleur bepaalt. 
Op deze manier willen wij ook het verschil maken met anderen. We maken onszelf sterk dat het gebruik van kwalitatieve ingrediënten een kwalitatief hoogwaardig eindproduct oplevert. Dat verschil proef je.

Team Alchymiae